700 anys al servei dels altres

L’origen de l’actual Fundació Hospital Sant Joan Baptista es remunta al 1324, any en què el cavaller Bernat de Fonollar, senyor del castell de Sitges, instituí un hospital destinat a acollir els més desvalguts: pobres, pelegrins, malalts, etc. Durant segles estigué situat on avui s’aixeca l’edifici Maricel de Mar, fins que el 1912 s’inaugurà l’edifici projectat per Josep Font i Gumà que és una de les obres més importants del modernisme arquitectònic a Sitges.
Quan entrà en funcionament l’Hospital Comarcal de Sant Camil, el centre hospitalari sitgetà es convertí en residència geriàtrica
En la darrera dècada, la institució ha crescut, ha evolucionat i s’ha hagut d’adequar a les necessitats presents, sense oblidar però aquell desig original del seu fundador.

 

Una institució sense ànim de lucre

La Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges és una institució sense ànim de lucre, registrada des de l’any 1985 en la Direcció General de Dret d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. L’article 3r dels Estatuts afirma que la Fundació té com a finalitats globals:

  • 
L’atenció geriàtrica i a la col·laboració amb els estaments locals i autonòmics que treballen en pro d’una millor qualitat de vida
de la gent gran.
  • 
La conservació i gestió del patrimoni que li ha estat llegat.
  • 
El conreu i l’elaboració de la tradicional Malvasia de Sitges.

Altrament, la Fundació està oberta a altres activitats socials, assistencials i culturals que comportin un benefici per als ciutadans de Sitges.